Miten perustaa oma yritys?

Monet tänä päivänä miettivät oman yrityksen perustamista, mutta jotkut saattavat pelätä sitä, että yrityksen perustaminen on liian vaivalloista ja vaikeaa. Yrityksen perustaminen on itse asiassa helppoa ja monilta eri tahoilta saa apua ja neuvoja oman yrityksen perustamiseen. Toiminimen perustaminen on yritysmuodoista kaikkein helpointa ja nopeinta.

Kun olet perustamassa yritystä, kannattaa sinun miettiä valmiiksi seuraavat asiat:

 1. Liiketoimintasuunnitelma. Mieti mitä yrityksesi tekee, kenelle se sen tekee ja miten se sen tekee.
 2. Valitse yritysmuoto. Oletko itse yrityksen ainoa työntekijä vai tuleeko yrityksessä olemaan muitakin työntekijöitä? Tämä vaikuttaa siihen, mikä yritysmuoto sinun tulee valita. Jos aiot toimia toiminimellä, kevytyrittäjyys voi olla paras ja helpoin tapa aloittaa.
 3. Sinun tulee myös määrittää, millä alalla yrityksesi toimii. Tämä tieto vaaditaan Y-tunnuksen saamiseksi.
 4. Mieti yrityksellesi sopiva nimi. Yritys tarvitsee nimen erottuakseen muista.
 5. Yrityksesi tarvitsee toimiakseen Y-tunnuksen. Y-tunnuksen saat, kun ilmoitat yrityksesi kaupparekisteriin.
 6. Avaa yritystili. Yrityksesi tarvitsee rahaliikennettä varten oman tilin.
 7. Voitko saada aloittelevan yrittäjän tukea? Aloitteleville yrittäjille on tarjolla starttirahaa tai palkkatukea. Selvitä, voitko sinä hakea niitä.
 8. Muista yrittäjän eläkevakuutus, eli YEL. Tapaturmavakuutus on myös hyvä olla, etenkin jos yrityksesi toimii alalla, jossa työ on fyysistä.
 9. Millaiset taloushallinnon taidot sinulla on? Onnistuuko perukirjanpidon ylläpito, vain onko parempi ostaa kirjanpitopalvelua? Miten laskutus hoidetaan?

Nämä ovat perusasioita, joita pitää miettiä, ennen kuin pääset myymään toimintaasi.

Jos yritystoimintasi on pienimuotoista, on sinun parasta aloittaa kevytyrittäjänä. Kevytyrittäjille on tarjolla monenlaisia palveluita, joiden kautta saa itselleen Y-tunnuksen, laskutus hoituu näppärästi ja palvelu pitää huolen yrityksen veroista, YEL-maksuista ja kirjanpidosta. Palvelumaksut riippuvat laskutuksesi määrästä, eli jokaisesta lähetetystä laskusta palvelun toimittaja ottaa palvelumaksuna tietyn prosenttiosuuden laskun loppusummasta. Se on yleensä suuruudeltaan 5-8 %.

Mitä eri yritysmuotoja on olemassa

Yritysmuodon valitseminen on tärkeä osa oman yrityksen perustamista. Yritysmuodon valinnassa kannattaa ottaa huomioon ainakin

 • Yritysmuodon perustamiskulut
 • Yrittäjän juridiset velvollisuudet
 • Onko tarkoitus työllistää itsensä vai kasvattaa toimintaa
 • Kenen kanssa yritystä on perustamassa
 • Laskutettavan työn säännöllisyys ja liiketoiminnan volyymi
 • Yritysmuodon mukanaan tuoma byrokratian määrä
 • Tarvittavien investointien määrä
 • Mahdollisuudet verosuunnitteluun
 • Yritystoiminta lopettamisen tai yhtiömuodon vaihtamisen vaikeus

Mitä eri yritysmuotoja on sitten valittavana ja miten ne eroavat toisistaan?

Suurin osa Suomen yrityksistä on joko toiminimiä (yksityinen elinkeinon harjoittaja) tai osakeyhtiöitä. Muita yritysmuotoja ovat avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö sekä osuuskunta. Toiminimi ja osakeyhtiö ovat varmasti jokaiselle tuttuja yritysmuotoja.

Kommandiittiyhtiö (Ky) on vaihtoehtona toiminimen perustamiselle silloin kun tarkoituksena on lähinnä työllistää itsensä, mutta mahdollisesti myös kasvattaa toimintaansa myöhemmin. Kommandiittiyhtiö on hyvin tyypillinen yhtiömuoto perheyrityksille. Kommandiittiyhtiö mahdollistaa myös sen, että yrityksessä voi olla sijoittaja, eli ns. äänetön yhtiömies.

Avoin yhtiö on hyvin samantapainen yritysmuoto kuin kommandiittiyhtiö, mutta siinä ei ole mahdollisuutta äänettömiin yhtiömiehiin. Avoimessa yhtiössä on oltava aina vähintään kaksi yhtiömiestä ja perustettaessa on laadittava yhtiösopimus. Avoin yhtiö on usein perheyritys. Avoimen yhtiön kohdalla kannattaa huomioida, että yhtiömiehillä on oikeus tehdä yhtiötä koskevia sitovia päätöksiä toisiltaan kysymättä. Päätöksen teko on siis nopeaa ja helppoa, mutta toisaalta yhtiömiesten on luotettava toisiinsa täydellisesti, sillä yhtiömiehet vastaavat yhtiön veloista yhteisvastuullisesti henkilökohtaisella omaisuudellaan.

Osuuskunta (Osk) helpottaa yhteisömallista yrittäjyyttä. Osuuskunnan tehtävä on tarjota osuuskunnan jäsenille erilaisia palveluita, jotka tukevat jäsenten elinkeinotoimintaa. Yritysmuotona osuuskunta on melko harvinainen. Hyvä esimerkki osuuskunnasta on S-ryhmä, jonka asiakasomistajat ovat yhtiön omistajia. Aikaisemmin Suomessa esimerkiksi meijeritoiminta oli osuuskunta pohjaista.

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lue lisää

Mitä vaaditaan pienyrityksen verkkosivuilta?

Haluaisitko luoda verkkosivut pienyrityksellesi? Tuntuuko, että sinulla on paljon ideoita, mutta et oikein tiedä mistä aloittaa tai miten koota niistä yksi yhtenäinen kokonaisuus? Sivuston on

Kirjan kannet ovat kirjan myyntipakkaus

Lukeminen on aina ollut suosittu harrastus, mutta parin viimeisen vuoden aikana sen suosio on kasvanut entisestään. Pandemia oli yksi vaikuttavista tekijöistä, mutta moni muukin asia

Kirjaudu sisään

tai