Suomen omat Pantone -värit

Suomi on ensimmäisenä maana maailmassa saanut oman pantone väripalettinsa. Tämä värimaailma on koostettu yli 4000 sosiaalisessa mediassa jaetusta Suomessa otetusta kuvasta. Näissä kuvissa ei ole käytetty kuvankäsittelyä tai minkäänlaisia suodattimia. True colors -nimisen kampanjan takana ovat Pantone sekä mobiiliteknologiayhtiö OnePlus ja kampanjan tarkoituksena oli muodostaa väripaletti, joka toistaa Suomesta löytyviä värejä juuri sellaisena, kuin suomalaiset ne itse näkevät. Tämä perusteella luotiin kymmenen värisävyä sisältävä väripaletti, joka on muunnettu Pantone Matching Systemin värikoodeiksi, jotta näitä värejä voitaisiin käyttää esimerkiksi graafisessa suunnittelussa.

Monille tulee varmaan ensimmäisenä mieleen Suomen värejä ajatellessa sininen, valkoinen ja vihreä: siniset järvet, valkoiset hanget ja vihreät metsät. Joten ei siis tule yllätyksenä, että kymmenen värin joukkoon mahtuu eri sinisten lisäksi vihreän ja harmaan sävyjä ja sekä myös puuterisen roosan sävy. Yksi väri, mikä tässä joukossa saattaa yllättää, on musta. Mutta kun väripalettia katselee, voi siitä nähdä, että sille valikoituneet värit ovat juuri niitä värejä, joita suomalaiset käyttävät paljon sisustuksessa, juuri niitä värejä, joiden käyttämiseen sisustuksessa on saatu inspiraatiota Suomen luonnosta. Kauniita, harmonisia, murrettuja sävyjä sekä rauhallista pehmeyttä.

Paletin värien nimet ovat Pantonelle tyypilliseen tapaan abstrakteja. Suomalainen saattaisi lähestyä niitä hieman eri näkökulmasta: black beauty kuvaa paitsi salmiakkia, myös keskivertosuomalaisen vaatekaappia, huumorintajua ja sielua. Storm front on kallion, mutta myös betonitalon harmaa. Ghost grey kuvaa hyvin tavallista marraskuista päivää.

Nämä värit ovat kaikkien ammattilaisten käytettävissä Pantone connect -työkalun kautta ja nyt kampanjan järjestäjät odottavatkin innolla sitä, miten Suomessa eri alan ammattilaiset alkavat käyttämään näitä värejä, esimerkiksi mainoksissa, julisteissa, pakkauksissa ym. muissa graafisissa tuotoksissa. Koska näissä väreissä on paljon harmaata ja pehmeitä värisävyjä, voi niiden seuraksi valita hieman räikeämpiä värejä. Näiden kymmenen värisävyn hyvänä puolena on se, että niitä on helppo yhdistää muihin väreihin.

On myös mielenkiintoista miettiä, että millaiselta Suomen väripaletti näyttäisi, jos sama kampanja toteutettaisiin uudelleen viiden vuoden tai kymmenen vuoden päästä. Tämä kampanja oli toteutettu keväällä, millainen vaikutus olisi, jos kampanja toteutettaisiin kesällä? Eri vuodenaikoina toteutetut kampanjat näyttäisivät Suomen värit varmasti hieman erilaisina, mutta samalla niissä olisi myös paljon yhteisiä värejä.

Mitä pantone värit ovat?

Pantone Matching System (PMS) on painoteollisuuden standardiksi muodostunut värijärjestelmä. Pantone-värit tunnistetaan järjestysnumerolla, joka selviää PMS-värikartasta. PMS-väreillä on esimerkiksi tietokoneen ruudulla käytettävät RGB-likiarvonsa, joka ei yleensä vastaa todellista väriä, mutta PMS-värien käytön etu on varma lopputulos: Painotuotteessa on tarkalleen värikartalla näkyvä väri, vaikkei se suunnitteluvaiheessa oikealta näyttäisikään. Pantone värejä käytetään erityisesti painoteollisuudessa, mutta Pantonella on myös oma erillinen värijärjestelmä tekstiilien painatuksiin. Näin ollen joku suomalainen muotisuunnittelija voisi esimerkiksi suunnitella malliston, joka perustuu Suomen pantone väripalettiin.

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lue lisää

Mitä vaaditaan pienyrityksen verkkosivuilta?

Haluaisitko luoda verkkosivut pienyrityksellesi? Tuntuuko, että sinulla on paljon ideoita, mutta et oikein tiedä mistä aloittaa tai miten koota niistä yksi yhtenäinen kokonaisuus? Sivuston on

Kirjan kannet ovat kirjan myyntipakkaus

Lukeminen on aina ollut suosittu harrastus, mutta parin viimeisen vuoden aikana sen suosio on kasvanut entisestään. Pandemia oli yksi vaikuttavista tekijöistä, mutta moni muukin asia

Kirjaudu sisään

tai