Muotojen käyttäminen ja merkitys graafisessa suunnittelussa

Me näemme ympärillämme päivittäin paljon erilaisia muotoja. Nämä muodot voivat olla luonnollisia, luonnon rakentamia ja muokkaamia tai ihmisten luomia. Myös graafisessa suunnittelussa käytetään paljon erilaisia muotoja. Perusmuodot neliö, ympyrä ja kolmio ovat usein edustettuna graafisen suunnittelun tuotoksissa. Kaikilla kuvioilla on graafisen suunnittelun tuotteissa jonkinlainen tarkoitus ja merkitys. Koska kaikilla näkyvillä esineillä ja asioilla on muoto, potentiaalisten muotojen ja merkitysten lukumäärä voi tuntua loputtomalta. Siksi on hyödyllistä lajitella muodot kattaviin luokkiin, jotka jakavat merkityksensä omissa ryhmissään. Luokat voivat kuitenkin joskus olla päällekkäisiä, eli sama muoto voi esiintyä useassa eri luokassa. Näitä luokkia voi vertailla toisiinsa helpoiten yksinkertaisella vastakkainasettelulla, esimerkiksi seuraavilla tavoilla.

Yksinkertainen vs. yhdistetyt muodot

Yksinkertaiset muodot, joita joskus kutsutaan primitiiveiksi, ovat perustavia geometrisia muotoja, kuten neliöitä, kolmioita ja ympyröitä. Tämä sisältää myös niiden vastaavat 3D-muodot – kuutiot, sylinterit, kartiot ja pallot. Yhdistetyt muodot ovat suurempia, monimutkaisempia muotoja, jotka on rakennettu yksinkertaisista muodoista.

Orgaaniset vs. epäorgaaniset

Orgaaniset muodot ovat luonnossa säännöllisesti esiintyviä muotoja, kuten puun haara tai rinteen kaari. Ne ovat yleensä kaarevampia, koostuvat löyhemmistä viivoista ja ovat vähemmän symmetrisiä kuin epäorgaaniset muodot – jäykät, geometriset muodot, jotka muistuttavat ihmisen tekemiä esineitä, kuten rakennuksia tai koneita.

Abstrakti vs. ei-abstrakti

Abstraktit muodot, vaikka ne usein ovatkin geometrisia ja yhdistettyjä, toimivat yleensä symbolisena viitteenä. Yleisimmin niitä ovat kuvakkeiden muodossa, kuten abstrakteja humanoideja, joita käytetään kylpyhuonekylteissä. Selkeiden muotojen sijasta ympyrät ja suorakulmiot muodostavat tämän abstraktin kuvakkeen. Ja ymmärrämme muodon edustavan henkilöä, koska tunnus on meille tuttu. Lyhyesti sanottuna abstraktit muodot riippuvat aikaisemmasta kontekstista tai kulttuuritiedosta.

Miten muotoja sitten muodostetaan? Jos kaikki on niin sanotusti muotoa, mistä toinen muoto alkaa ja mihin joku toinen muoto päättyy? Yksinkertaisissa piirustuksissa muodot määritellään yleensä ääriviivojen tai värien mukaan. Tosielämässä muodot määritellään valon ja varjon avulla, ja maalarit käyttävät tätä lähestymistapaa usein kolmiulotteiseen realismiin. Jopa esineet, joita ei ole nimenomaisesti yhteydessä, voivat muodostaa yhtenäisiä muotoja. Ilmeisin esimerkki on teksti: vaikka kirjaimet olisivatkin erillisiä, koko kappale voi muodostaa yhtenäisen muodon läheisyyden ja kontrastin suunnitteluperiaatteiden vuoksi (neutraalia taustaa vasten). Perusteltu tekstin tasaus luo kappaleruutuja, kun taas keskitetty tasaus luo orgaanisen, vapaasti virtaavan muodon.

Perusmuodoilla on paljon käyttötarkoituksia: ne ovat monipuolisia työkaluja, joita suunnittelijoiden on osattava käyttää oikealla tavalla. Ohittamalla muotojen merkityksen, voi vahingossa luoda viestejä ja merkityksiä, jotka eivät sovi suunnitelmasi visioon. Muodon merkitysten käyttö johdonmukaisesti, hienovaraisesti ja tehokkaasti yhdessä kaikkien muiden muotoilun elementtien kanssa vie aikaa ja käytäntöä. Viittaamalla näihin periaatteisiin työskennellessä graafisen suunnittelun projektin parissa, ennen kuin huomaatkaan, suunnitelmasi todellinen potentiaali alkaa muotoutua.

Jaa:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lue lisää

Mitä vaaditaan pienyrityksen verkkosivuilta?

Haluaisitko luoda verkkosivut pienyrityksellesi? Tuntuuko, että sinulla on paljon ideoita, mutta et oikein tiedä mistä aloittaa tai miten koota niistä yksi yhtenäinen kokonaisuus? Sivuston on

Kirjan kannet ovat kirjan myyntipakkaus

Lukeminen on aina ollut suosittu harrastus, mutta parin viimeisen vuoden aikana sen suosio on kasvanut entisestään. Pandemia oli yksi vaikuttavista tekijöistä, mutta moni muukin asia

Kirjaudu sisään

tai